23 Ocak 2012 Pazartesi

Kemik Doku

KEMİK DOKU

Omurgalı hayvanların iskeletini oluşturan dokudur. Kemik dokuyu oluşturan hücrelere osteosit, ara maddeye de osein adı verilir. Osein, organik ve inorganik kısımlardan oluşur. Organik kısmı, proteinler ve kollagen lifler; inorganik kısmı ise kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfat, kalsiyum florür, magnezyum gibi minerallerden oluşmuştur. Yaş ilerledikçe kemikte bulunan mineral miktarının artmasıyla kemikler daha da kırılgan bir yapı kazanır. Osteositler (kemik hücreleri) lakün adı verilen küçük kovuklar içinde bulunurlar.

Kemik doku, süngerimsi kemik doku ve sert (sıkı) kemik doku olmak üzere iki çeşittir.

1. Süngerimsi kemik doku: Bu kemik doku düzensiz boşluklara sahip, gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözeneklerin içinde kırmızı kemik iliği bulunur. Bu kemik doku bütün kemiklerin iç kısımlarında ve uzun kemiklerin uç kısımlarında bulunur. Kemiklerin esnek ve hafif olmasını sağlayarak hareketin kolaylaşmasını sağlar.

2. Sert (sıkı) kemik doku: Sert ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan kemik doku olup bütün kemiklerin dış kısımlarında ve uzun kemiklerin gövdesinde bulunur. Gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için kemiğin dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Bu kemik dokuda hücreler, sitoplazma uzantılarıyla birbirine bağlanarak halkalar oluşturacak şekilde birleşirler. Bu halkaların ortasında bulunan dikine kanallara "havers kanalları" adı verilir. Havers kanallarını birbirine bağlamayı sağlayan yatay kanallara ise "volkman" kanalları adı verilir. Bu kanalların içindeki kan damarları sayesinde dokuyu oluşturan hücrelerin beslenmesi ve atık maddelerin uzaklaştırılması sağlanır.


  • Bütün kemiklerin dış kısımlarında kemiğin onarılmasını, beslenmesini ve enine büyümesini sağlayan periost bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder