KIKIRDAK DOKU
Hücreler, ara madde ve liflerden oluşmuştur. Hücrelerine kondrosit denir. kondrositler, büyük çekirdekli olan hücrelerdir ve kapsülleri vardır.
Kıkırdak dokunun ara maddesine kondrin adı verilir. Burada kan damarları bulunmaz. Beslenme, bağ dokudan difüzyonla sağlanır.
Kıkırdak doku bütün omurgalı canlıların embriyo halindeyken iskeletini oluşturur. Bazı canlılarda (köpek balığı, vatoz...) bu kıkırdak iskelet yaşam boyu devam eder. Ancak diğer omurgalı canlıların omurgaları gelişme sürecinde kemikleşir. Ancak iskeletin tmaamı kemikleşmez. Bazı bölümleri Kıkırdak halinde kalır.
1. Hiyalin kıkırdak: Hücreler arası madde saydam veya mavimsi renktedir. Yapısında taşıdığı kollagen liflerden dolayı basınca dayanıklıdır. Omurgalı canlıların embriyolarının iskeletlerinde, kemik başlarında, burun, soluk borusu ve kaburga uçlarında bulunur.
2. Elastik kıkırdak: Bu kıkırdağın ara maddesinde elastik lifler bulunur. bu nedenle çok esnektir ve kulak kepçesi, kulak yolu ve ses tellerinde bulunur.
3. Lifli (fibröz) kıkırdak: Hücre sayısının az olduğu ara maddesinde bolca kollagen lif taşıyan kıkırdak çeşididir. Bu kıkırdak basınca ve çekmeye çok dayanıklıdır. uzun kemiklerin oluşturduğu eklem yerlerinde ve omurlar arasındaki disklerde bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder